Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΤΙ ΜΕΝΕΙ
   Εμπειρία ζωής μοναδική και σπάνια. Η μαγεία της μοναδικής εμπειρίας που ξέρεις ότι μόνο όταν τη ζήσεις θα την κατανοήσεις και δεν γίνετε να την νιώσεις όσο και καλά να σου την περιγράψει κάποιος άλλος και που σε γεμίζει σε πλημιρίζει με εικόνες μοναδικές απερίγραπτου κάλλους και κουβαλάς βιώματα που σε συντροφεύουν για πάντα.
Όνειρο ζωής και απόλυτη επαφή με τη φύση.
    Νιώθεις τη φύση και δένεσαι μαζί της και την αγαπάς περισσότερο
Την νιώθεις σαν μητέρα σου, γίνεσαι ένα με αυτή. Νιώθεις πόσο μικρός κι αδύναμος είσαι  μπροστά της.
Ανακαλύπτεις πτυχές του χαρακτήρα σου και κάνεις σκέψεις που δεν τις έκανες πριν.
Ανακαλύπτεις πώς όταν είσαι λυτός, απέριττος, δυνατός και ταπεινός απελευθερώνεσαι και η ψυχή σου αγαλλιάζει γίνεσαι ρομαντικός ευαίσθητος, γυρνάς στις ανθρώπινες ρίζες σου που τείνουν να χαθούν στις μέρες μας.

  Τι με ώθησε στην ορειβασία;
  Η αγάπη μου για τη φύση και αργότερα η προσωπική γνωριμία με τον σπουδαιότερο Έλληνα ορειβάτη όλων των εποχών κ. Κ. Τσιβελέκα που έλκει την καταγωγή του από τα μέρη μας, με τράβηξε στην αθλητική ορειβασία και φυσικά το πανέμορφο βουνό της Οίτης που κατά την άποψη μου είναι το πιο ερωτικό βουνό της Ελλάδας ήταν ένα σημαντικό κίνητρο.  Ίσος να μην είναι τυχαίο το ότι έχει όνομα θυληκού γένους.
   Επίσης ήθελα να πραγματοποιήσω μια ιδέα που μου εμφύτεψε ο αρχηγός ο Κ. Τσιβελέκας. Να αφήσω μια παρακαταθήκη στα παιδία μου. Ότι η ζωή και η κοινωνία έχει ανάγκη από πράξεις ανιδιοτέλειας και αλτρουισμού. Η ποιότητα ζωής δεν έχει συνάρτηση με την συναλλαγή το κέρδος την κατανάλωση και τις κρεπάλες,  αλλά με την πνευματική αναζήτηση και την ψυχική ηρεμία.

Περιγραφή του εγχειρήματος.
   Προσπάθεια εξοντωτική επικίνδυνη που ανταμείφθηκε με επιτυχία ευτυχώς.
   Για να ανταπεξέλθει κανείς σε τέτοιες συνθήκες χρειάζεται άριστη σωματική υγεία, τέλεια φυσική κατάσταση και αντοχές στο κρύο αλλά και γενικότερα σε δύσκολες συνθήκες όπως η κακή διατροφή η έλλειψη καθαριότητας, η έλλειψη βασικών ανέσεων ύπνου και ξεκούρασης.
  Επίσης χριάζετε να είναι κανείς τολμηρός και να μην έχει φοβίες καθώς οι κίνδυνοι ελοχέβουν στο κάθε βήμα και ο θάνατος δεν είναι μακριά. Στατιστικά ένας στους 10 που πατούν την κορυφή αφήνει την τελευταία του πνοή στο βουνό και πολλές φορές και το σώμα του.
   Συναντήσαμε 4 νεκρούς ορειβάτες παλαιών και ξένων αποστολών και 6 πεθάνανε εκείνες τις μέρες πάνω στην προσπάθεια. Θέαμα μακάβριο που σε σκληραίνει και σε κάνει για άλλη μια φορά να διαπιστώσεις πως ο ανθρώπινος εγωισμός είναι κάτι το εντελώς περριτό. Πόσο μικρός κι αδύναμος είναι ο άνθρωπος μπροστά την δύναμη της φύσης.
   Είναι σύνηθες να συναντάμε σε αυτά τα υψόμετρα συνθήκες ψύχους της τάξεως των μείον 30 βαθμούς C και εντάσεις ανέμων της τάξεως των 100 χιλιομέτρων και προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Όταν δε οι συνθήκες χειροτερεύουν τότε κατεβαίνουμε προς τα κάτω. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει τη δύναμη να ξανακατέβει τότε το μοιραίο είναι πολύ κοντά. Ο μεγάλος δε εχθρός που μας τσακίζει και κάνει όλα πιο δύσκολα είναι η έλλειψη οξυγόνου που φτάνει περίπου στο 1/3 του επιπέδου της θάλλασας.
   Υπό την καθοδήγηση του αρχηγού δεν υπάρχει κορφή που να είναι απάτητη.
   Η διάρκεια της ορειβατικής προσπάθειας ήταν 50 ακριβώς ημέρες ενώ απουσιάσαμε από την πατρίδα 60 μέρες συνολικά.
   Η απουσία από την οικογενειακή εστία για τέτοιο διάστημα σε τσακίζει και η αναζήτηση των αγαπημένων προσώπων, φίλων και συγγενών, γίνεται μαρτύριο που σε τυραννά καθημερινά.

Οι λόγοι που μας οδηγούν στα βουνά των Ιμαλαΐων είναι αρκετοί και για τον καθένα διαφορετικοί
Απόδραση από την μάταιη καθημερινότητα.
Η αναζήτηση περιπέτειας
Η αναζήτηση εμπειριών.
Έλλειψη φόβου. Πίστη στο εγχείρημα και αγάπη στην ορειβασία.
Παρακαταθήκη για τους νεότερους και για την ιστορία.
Η αξία της ζωής δεν μετράτε με την διάρκεια της αλλά με την δημιουργία κατά την διάρκεια της.
   

Κ. Αποστολόπουλος